Hiljaisuus-TYKY

Rentoa voimaa
-ohjelma


Virkistys- ja hyvin-
vointipäivä

Toteutuspaikat
  Kaavinkoski  Silence   Center
  Seinävuoren   Rotkolaakso
Ohjaajat
Kaavinkoski Silence Center
HILJAISUUDEN MAA
Hiljaisuuden kylät
TARJOUSPYYNTÖ
Silence Center Kaavinkoski on portti Hiljaisuuden maahan ja runsaiden palveluiden kulttuurihistoriallinen keidas vanhan kylätien sillan korvassa. Se kertoo siltavahdin tarinan vuosisadan takaa – ja avaa hiljaisen virran varrella puomit kylän autenttiseen luontoon ja perinteeseen.

Hiljaisuus- ja hyvinvointikeskus

Silence Center on Kaavinkosken hiljaisuusmatkailualueen upea keskuspaikka, neuvonta- ja palvelupiste sekä monipuolinen virkistys- ja toimintaympäristö. Se on hiljaisuus- ja hyvinvointiohjelmien pitopaikka sekä lähtö- ja paluupiste useimmille Hiljaisuuden kylän luontoelämän, kyläelämän ja lähiseudun poluille. Sinne on koottu kaikki tieto Hiljaisuuden kylän mahdollisuuksista ja sieltä saat kaiken turvan, avun ja palvelun koko lomasi ja ohjelmiesi aikana. Katso Silence Center Kaavinkosken palveluympäristö (pdf).

Rakennukset: Päärakennus jossa tupa, keittiö ja terassi. Ulkorakennus, toimintavaja, rantasauna, grillikota, ulkoteltta, venelaituri.
Pihapiiri: Lammikoita, polkuja, puroja, siltoja, kallioita, siltaterassi, istuskelupaikkoja, lohiuoma. Hiiljainen virta jossa pieni luonnontilainen saari.
Palvelut: Hiljaisuuslomalaisten vastaanotto-, neuvonta- ja palvelupiste. Hiljaisuus-TYKY -ohjelmien toteutuspaikka. Illanvietot ja luontojuhlat. Saunominen ja hulju. Välinevuokraus: kalastusvälineet, kanootit, veneet, pyörät, gps-laitteet. Vuokrattavat tulistelupaikat. Lohenonginta virran sivu-uomassa. Vapaa mato-onginta. Yrttien ja sienten kuivaus ja tuliaispaketit. Kanoottiretkien lähtö- ja rantautumispiste. Kaavinjärven nuottaretken lähtöpaikka ja rantakalaillastus. Seinävuoren patikointiretken lähtöpiste. Pyöräretkien lähtöpiste ja taukopaikka. Koillis-Savon retkeilyreitistön etappi.

Siltavahdin tarina

Kaavinkoski Silence Center on kulttuurihistoriallinen miljöö vanhan kääntösillan partaalla. 1900-luvun alussa, kun sekä hevos- että höyrylaivaliikenne olivat Kaavinkoskella vilkkaita, tarvittiin kääntösilta ja siltavahti. Laivan pillin viheltäessä siltavahti kiirehti sulkemaan ensin tien puomeilla ja sitten avaamaan sillan rautakampiavaimella, reilun metrin mittaisella, keskellä siltaa olevasta rautatolpan päästä. Silta kääntyi virran suuntaiseksi ja laiva pääsi kulkemaan. Sen jälkeen työhön kuului kammeta silta takaisin taas maaliikenteen käyttöön.

Ensimmäinen siltavahti oli Pertti Kosunen, toinen Juho Jääskeläinen. Sodan jälkeen uusi työlaki siirsi 8-tuntiseen työpäivään, minkä jälkeen yhden siltavahdin työhön tarvittiin kolme vahtia. Tämä joudutti siltavahdin ammattikunnan kuolemaa: rakennettiin nykyinen silta, vapaa väylä niin maalla kuin vedessä kulkijoille.

Vanhan kääntösillan jykevät kivipaadet ja siltavahdin hirsinen virka-asunto kertovat tänäänkin tarinaanssa Kaavinkoski Silence Centerissä.

Kaavinkoski Silence Centerin
palveluympäristö
> Katso suurennus asemakuvasta (pdf).

Sijainti

Kaavinjärven ja Rikkaveden välissä,
Kaavinjärventien varrella.

Yhteystiedot

Travel Ohtaansalmi Oy, Teuvo Smolander tai Pirjo Smolander

 

© 2007 EKS Finland Oy